10/2/11

Entrevista amb el President Mas.Fotos: Federació de Municipis de Catalunya.

Fa tres anys que formo part de la Comissió Municipalista de Catalunya. Un òrgan que agrupa alguns alcaldes representatius del tot el país, de tots els colors polítics i tan de la Federació de Municipis de Catalunya com de l'Associació Catalana de Municipis. Aquest és precisament el principal mèrit de la Comissió: la unió. Unió d'alcaldes que, més enllà de les problemàtiques de cada municipi, la mida del seu poble o la seva ciutat. Més enllà dels nostres grups polítics i la nostra entitat municipalista ens trobem per treballar gremialment en pro de les institucions locals de Catalunya.

Lamentablement, el tema principal dels darrers mesos i anys al sí de la Comissió ha estat les dificultats econòmiques dels Ajuntaments. Tan amb el President Montilla com ara amb el President Mas, les trobades que hem pogut tenir amb la Generalitat de Catalunya han estat per defensar la necessitat més que evident de trobar mecanismes (conjunturals i sobretot estructurals) per pal·liar la migradesa de les hisendes locals. Dimarts passat ens vam trobar amb el President de la Generalitat per posar-nos a la seva disposició a l’hora de fer un esforç de contenció i responsabilitat però també per reiterar aquesta demanda de solucions pràctiques des d’un punt de vista de les economies dels consistoris.

Tots som conscients de la dificultat del moment. Som plenament sabedors de la necessitat de implementar retallades en la despesa pública per fer-hi front. I en aquest sentit, farem el que correspongui. Però també cal dir que els ajuntaments hem de poder rebre aquelles transferències, subvencions i altres ajuts pactats, ja. Que les polítiques socials i de cohesió són les que han de patir menys les retallades perquè ens són essencials per gestionar la situació. I finalment, que busquem l’encaix definitiu del sistema financer de les administracions públiques.

Nosaltres, els ajuntaments, també som govern de la Generalitat. En formem part de l’entramat. I per això, més enllà de colors i entitats diverses, remarem en la direcció que toqui. Volem ajudar (i ho estem fent) a tirar el país endavant. Ara bé, també ens convé diàleg. També ens convé que se’ns escolti.
Ps.- Notícia ACM, FMC.