2/12/08

Tarda de novembre, el Coro.

Tarda de novembre. Freda, molt freda. Per fi sembla que arriba amb tota la seva intensitat l’hivern. Som un país de meteoròlegs amateurs, o frustrats com es vulgui dir. Ens agrada parlar del temps, no només veure’l i viure’l (quin remei!) sinó fer-ne qüestió. Tarda freda. M’acosto al Coro per fer el cafè, intento fer-ho sovint. I com sempre hi trobo calidesa. De temperatura és clar, però també humana. I no és un tòpic. Perquè la veritat que la calor d’un poble es viu en gran mesura per aquests petits detalls. Una taula on s’hi fa la butifarra, una tertúlia sobre futbol, el temps o la situació econòmica, ves a saber. Un grup que juga a domino i allà, al fons, jovent que es connecta a internet. I darrera la barra, en Joan que em fa el cafè calent que em convé.

Les imatges de cafè de poble que tinc emmagatzemades a la memòria són molt semblants a les que intento descriure. De fet, al meu cap hi tinc encara gravades les escenes quotidianes que es vivien al Centre. El cafè que s’encarregaven d’atendre els meus avis. Una estufa de llenya central, butaques, botes i fins i tot una jukebox (tot un luxe!). Però sobretot, un lloc de trobada, de tertúlies, de companyia...de poble.

Salvant les distàncies, el temps i les situacions, el Coro ve a ser el mateix. Ha de ser el mateix. No només un cafè, sinó un espai de referència. Per la gent gran especialment, però també per a totes les edats. Necessariament ha d’anar cap a un espai intergeneracional. Avui per avui l’activitat que si fa és molt important. L’Oficina de la Gent Gran i Jubilus ens ajuden a promoure i programar activitats constants que ajuden a treballar la formació cultural, intel·lectual i física fins i tot. L’Esplai de la gent gran hi té la seu i també la seva activitat. Hi fem cine. I exposicions que conviuen amb les cartes, el dominó i els ordinadors. Ordinadors que serveixen per les classes d’informàtica i perquè algú es connecti per llegir el seu correu. Ah, i els diumenges: ball.
En definitiva, aquest és el paisatge humà que ens interessa. Que ens agrada incentivar. El Coro és aquest espai que mica en mica va agafant pes com a lloc a tenir en compte des de molts àmbits: social, cultural i d’oci. Per la gent gran, especialment, i tant que sí! Però no només perquè la nostra voluntat és que de la vida del Coro en gaudeixi tothom. Totes les generacions, totes les edats. És a dir, com un cafè de poble.