13/12/10

Hem estrenat Biblioteca!


(foto Diputació de Girona)
El dia es va aixecar fred. Molt fred. Gràcies al sol i a la xocolata de la Ramona, però, es va anar escalfant. Era un dia important per al poble i res podia fallar. El temps tampoc. Ben aviat arriben els primers sarrianencs de seguida es veu que serem colla, molta gent. Tot el matí els més menuts ballen i canten amb l’espectacle infantil, mentre els adults esperem àvids per poder conèixer la nova biblioteca.

Finalment arriba el moment de la inauguració institucional. Intervé l’Enric Vilert, president de la Diputació de Girona. Destaca el paper de les administracions supralocals a l’hora d’ajudar els ajuntaments per poder fer equipaments com el que ahir obríem. L’Enric, que coneix perfectament Sarrià de Ter (hi va treballar durant anys) recorda també la figura de l’Emília Xargay i una cosa que sovint oblidem: que és la única Creu de Sant Jordi sarrianenca.

El conseller en funcions, Joan Manuel Tresserras, elabora un sòlid discurs en el que argumenta el perquè les biblioteques (i és clar, la cultura en general) també són una pota de l’estat del benestar. No es pot entendre, la qualitat de vida al segle XXI sense accés democràtic al coneixement i la cultura. Per això és important que el conjunt d’administracions col·laborem per fer possible espais com la Biblioteca Municipal Emília Xargay de Sarrià de Ter. Cal destacar-ho, és clar, la Generalitat i la Diputació han participat econòmicament i tècnica en la construcció i articulació de l’equipament. I no només pel que fa a l’edifici o al fons sinó també pel que fa a la gestió. No en va, es la Diputació qui durant tres anys ens finançarà la Directora.

A les 12h del dia 12 del 12 tallem la cinta i entrem per començar a guadir d’aquest centre integral de cultura. Ja tenim una biblioteca pròpia del segle XXI: àmplia, lluminosa, diàfana, moderna i adequada a les necessitats de present i els objectius de futur. Allò que va començar com una petita finestra oberta al món als baixos de l’ajuntament fa 55 anys, s’ha convertit en un espai de més de 700 metres quadrats amb tots els serveis propis de les biblioteques del present. Tenim un nou emblema de societat democràtica, de societat avançada. Perquè les biblioteques al llarg de la història han suposat un símbol de la civilització. Per això hem de sentir-nos orgullosos de la feina feta.

Feina que també han fet tots els que ens han precedit. Tots els consistoris anteriors. Els arquitectes Manuel Martin i Joan Busó per interpretar de manera fantàstica el que ens calia. Al que aspiràvem. L’Alba Martínez per la seva creativitat. Però també, perquè venim d’on venim, l’Andrés Rodríguez, M. Teresa Guardiola, Francesc Sala, la Rosa Dachs, l’Anna M. Fornells i (d’ara endavant) l’Anna Sala. Bibliotecaris i bibliotecàries que han exercit de mestres de cerimònies en aquest temple del saber. Ens han acompanyat a molts sarrianencs i sarrianenques en la descoberta de la literatura.

L’Emília Xargay va deixar dit, tal com diu la foto de més amunt: “la passió perquè sigui sempre igual, necessita intel·ligència ”. Doncs això, recordem aquest dia 12 de desembre de 2010 com un dia de passió i intel·ligència. De passió creadora i d’intel·ligència en la gestió que han fet possible aquesta nova biblioteca.

Per molts anys i enhorabona!
Ps.- articles sobre la notícia a El Punt i Diari de Girona.

3 comentaris:

Albert ha dit...

No se si algú llegeix els comentaris al bloc, però m'agradaria saber si seria possible arribar algun acord amb Girona o l'empresa de la Girocleta i muntar una estació a la nova biblioteca. Gracies

Alcalde de Sarrià de Ter ha dit...

Albert, si que llegeixo els comentaris al bloc i encoratjo a fer-ne. D'altra banda, tens també la meva adreça electrònica. Pel que fa a la proposta, la veritat es que de moment no ens ho hem plantejat. Val a dir que no hem parlat amb Girona (encara) de la possibilitat de poder ampliar el servei cap als municipis del voltant. I per tant, encara estem lluny de poder-ho fer. Tanmateix, tot i que per altra banda ja hi ha aparcaments per bicicleta a la Plaça Catalunya, el més complicat avui és poder desplaçar-se en bici des de Girona fins a Sarrià (independentment de si es fa amb Girocleta o no). Segur, aquesta és la primera qüestió a resoldre. Hi estem treballant conjuntament amb el Consroci de les Vies Verdes per concretar un itinerari segur al voltant del riu que ens connecti amb la ciutat. Això no obstant cal el vist-i-plau de medi ambient i el ministeri. En qualsevol cas, dir-te que apunto la teva suggerència i dir-te que en el futur més immediat com a mínim parlarem amb l'Ajuntament de Girona per veure possibilitats (depenent és clar, del cost econòmic per un poble com Sarrià de Ter d'encara no 5.000 habitants).

Moltes gràcies pel teu comentari. Espero que ens podem anar llegint.

Bones Festes!

Roger Torrent

Albert ha dit...

Gràcies per la resposta. La veritat és que si que és complicat, per no dir perillós, passar en bicicleta per les voreres (o els laterals de la carretera) fins a Girona. Acaba essent més segur passar pel polígon industrial i sortir al pla dels socs.
Ja ens deu quedar poc pels 5000 habitants.

Bones festes