20/3/09

Democràcia a l’EscolaEnguany, des de l’Ajuntament conjuntament amb el CEIP Montserrat hem començat un programa nou: L’escola de democràcia. Ja saben els pares dels alumnes de cicle superior que a l’escola aprenen el funcionament d’elements tant bàsics de la nostra societat com són els conceptes de democràcia, participació, drets, deures, política, etc. En definitiva, els nens i nenes comencen a familiaritzar-se amb els pilars bàsics del nostre sistema democràtic i el funcionament de les institucions. Es tracta, potser més aviat d’un aprenentatge cívic. Això és, l’aprenentatge dels elements bàsics de la nostra vida en societat. L’esforç de les mestres va dirigit, és clar, en fer ciutadans responsables, crítics i madurs. Tot un repte pel sistema educatiu.

I en aquesta línia, es treballen els coneixements teòrics, però també els pràctics. Fa poques setmanes els escolars del CEIP Montserrat visitaven el Parlament de Catalunya. I dimecres passat, era el govern municipal qui els visitava a ells. Concretament, el primer tinent d’alcalde, Lluís Aymerich i jo mateix. L’objectiu doncs, era portar la democràcia (en aquest cas local) a l’escola. Per això en dues sessions (una pels de 5è i l’altra pels de 6è), vam explicar què és, què fa i com funciona l’Ajuntament. Qui és l’alcalde, qui són els regidors, què és un ple municipal, perquè es paguen impostos, quan són les eleccions, què vol dir majoria...just el que dèiem: conceptes tan bàsics com fonamentals.

I la resposta va ser més que encoratjadora. Els alumnes coneixen perfectament que vol dir democràcia: “el govern del poble” deia sense dubtar ni un segon un alumne. Saben que podem escollir els nostres representants des que va morir qui? En Franco, repetien tots. Aprovat en història i en valors. I tenen un incorruptible criteri: les places han d’estar netes, calen més porteries i els gossos han d’anar lligats. Una experiència molt interessant. Però queda la pràctica perquè després d’aquesta xerrada, ara els toca a ells escollir els seu 11 representants (regidors) que vindran a l’ajuntament, s’asseuran a la sala de plens i debatran sobre els temes que més els interessi (relacionats amb el poble). I llavors, serem els regidors els que seurem al públic i escoltarem el que ens han de dir aquests joves però compromesos veïns. Encara no poden votar formalment, però ja es preparen per a ser ciutadans i és clar, els futurs dirigents del poble i el país.