15/7/09

Per fi, la Universitat a Sarrià.

Amb la Rectora de la Universitat de Girona, Anna M. Geli, el dia de la signatura del Conveni.


Aquest projecte ens posa al mapa. Al mapa acadèmic. Al mapa dels pobles que saben jugar les seves cartes i aprofitar les oportunitats. El campus de Ciències de la Salut a Sarrià de Ter serà una realitat. Ara ja podem dir que, definitivament, la Universitat de Girona i la Generalitat de Catalunya han apostat, sense cap mena de dubte, per Sarrià. Nosaltres ho havíem fet abans. Ho hem fet sempre. En tot moment hem pensat (i així ho expliquem arreu) que som la millor opció per acollir aquest pol acadèmic-científic. Per situació estratègica, per proximitat a l’Hospital Josep Trueta, per comunicació, per la oportunitat i condicions dels terrenys, per la possibilitat de crear un espai partint de zero. Per tot això, però també per intangibles com és la voluntat del nostre municipi. I es que ara no sembla important, però cal recordar que hi havia altres ciutats que també volien per se el privilegi de rebre aquests equipaments. Aquesta vegada, ho hem aconseguit.
I finalment, el passat 10 de juliol, signàvem amb la Universitat de Girona el conveni a través del qual, el poble de Sarrià cedia els terrenys a la institució universitària. És el tret de sortida d’un projecte que, un cop acabat, aportarà milers d’estudiants de tot el món al nostre poble. En concret, aportem més de 20.000m2 per ubicar-hi la Facultat de Medicina, l’Escola d’Infermeria i l’Institut d’Investigació (IDIBGI). Tres infraestructures de primer ordre que juntes, faran d’aquest espai, el lloc que aglutinarà tota l’activitat formativa al voltant de les ciències de la salut. La interacció entre aquests equipaments conjuntament amb l’Hospital Trueta crearan les sinergies necessàries per “fer campus”. Un campus universitari. Aquest és precisament el concepte, perquè més enllà d’aquestes tres peces, tot el sector estarà orientat a donar resposta a les necessitats de la universitat.
La operació és complerta. Té la vocació de crear gairebé un barri universitari. Tot un sector urbanístic lligat directament al campus. Perquè no estem parlant només dels terrenys que cedim a la UdG. De fet, el conjunt del sector fa 80.000 m2 de sòl, dels quals 20.000m2 són per a la universitat. De la resta, hi haurà un 40% que es destinarà a equipaments privats per donar resposta a tots els serveis que demanden les facultats. Des de restaurants a llibreries. Des de residències d’estudiants a botigues. Evidentment, la titularitat d’aquests terrenys és privada però ja hem acordat amb els propietaris que serà conjuntament amb l’ajuntament i la pròpia UdG que buscarem el millor destí per aquests metres quadrats. I no només això sinó que a més disposarem de 10.000m2 per poder-hi construir equipaments relacionats molt directament amb l’àmbit de les Ciències de la Salut com poden ser col·legis professionals, centres d’investigació, espais per empreses socio-sanitàries. Una hectàrea que reforçarà i ampliarà el de les facultats.
Es tracta, en conjunt, d’una decisió estratègica. Que no servirà només per poder dir que som un municipi universitari, sinó fins i tot, per enfortir la nostra estructura econòmica. L’economia canvia i més en temps de crisi. I es precisament aquest temps el que hem d’aprofitar per sortir-ne transformats i per tant, enfortits. Doncs bé, està clar, que apostar avui pels serveis de qualitat i d’alt valor afegit ens farà més potents. I encara és més evident que el campus de ciències de la salut i tota l’activitat econòmica al seu voltant serà una manera de crear riquesa a i per Sarrià.
Riquesa econòmica però també riquesa acadèmica i investigadora. Els líders de les facultats de medicina, infermeria i l’Idibgi són grans professionals i persones de prestigi en el seu camp. En conseqüència, directius que aportaran la seva experiència als espais universitaris sarrianencs. I es que el que ens posa al mapa (com dèiem) no només serà el continent sinó també l’important contingut que s’hi desenvoluparà el que ens donarà prestigi.
En fi, es tracta d’una gran notícia pel present, però sobretot, el futur de Sarrià de Ter. No ha estat un camí planer, perquè hem hagut de negociar durament amb totes les parts (propietaris, UdG i Generalitat). I haig de destacar aquí, el treball fet des de l’ajuntament és clar (conjuntament amb el primer tinent d’alcalde en Lluís Aymerich), però també la generositat dels propietaris, l’aposta clara de la Universitat mitjançant la seva Rectora, l’Anna Maria Geli i la força i la decisió mostrada per la que ha estat Comissionada d’Universitats de la Generalitat de Catalunya, la Blanca Palmada.
Una conjunció d’interessos i esforços que ha anat, aquesta vegada, en benefici nostre. Hem d’estar doncs, molt satisfets. Orgullosos d’haver sabut treballar la nostra candidatura i les nostres possibilitats. Estic més que convençut que amb els anys valorarem aquest projecte històric. El dia que els primers metges i metgesses, infermers i infermeres es llicenciïn a Sarrià.

2 comentaris:

Bernat ha dit...

Felicitats Roger! La bona feina té premi.

Alcalde de Sarrià de Ter ha dit...

Gràcies Bernat. Aquest és, sense cap dubte, un premi per Sarrià. Felicitats a tots.