30/4/09

El Dr. Garriga

Anna Maria Garriga, Maria Dolors Garriga, Lluís Aymerich (tinent d'Alcalde),
Matíes Martí i Roger Torrent amb el Dr. Josep Garriga al centre.

Fa mesos, un diumenge, en Matíes Martí em va dir: “penseu en l’obra del Dr. Garriga”. En vam parlar. De les sardanes, de la vida d’un home centenari, del patrimoni i és clar, del llegat del doctor. Pocs dies després ja ens vam trobar amb en Matíes, el Dr. Josep Garriga i les seves filles, l’Anna Maria i la Maria Dolors. Des de la cantonada entre el Carrer Major amb Passatge de l’Església, repassàvem la vida i les obres del Sr. Garriga. Les dotze sardanes que va composar i la seva llarga trajectòria professional. Un segle. I no qualsevol: el s. XX. Per això allò que hagi pogut anar recollint durant la seva vida té un gran valor social i històric pel poble. Història i patrimoni viu de Sarrià.

De seguida, l’Anna Maria va estar d’acord amb el que li proposàvem. Un Fons Dr. Josep Garriga i March a l’arxiu municipal. I tant! Mentre repassàvem (en Matíes amb ulls ben oberta, gairebé com si es tractés d’un explorador melòman) les partitures de les sardanes. Per nosaltres té un gran valor. Perquè Sarrià de Ter té una rica història, però l’hem de valorar. L’hem de posar en valor, prestigiar-la i és clar, difondre-la. No costarà gaire amb gestos com el de la família Garriga. Volem protegir i custodiar com es mereixen, els documents del Dr. Garriga. I les seves sardanes! Quanta gent jove sap que a Sarrià de Ter tenim un compositor de sardanes?

Estem treballant perquè aquest any del centenari del seu naixement podem fer un acte públic d’homenatge. Hem de fer aquest difusió i gairebé diria que “presumir” del nostre patrimoni. Això serà més endavant. De moment, la qüestió és que uns mesos més tard d’aquella conversa a la Placeta de la Font, podem dir que part de la documentació del Dr. Garriga serà accessible per tothom. Enhorabona a tots plegats. Fruit de la voluntat d’en Matíes (per defensar la nostra cultura) i la generositat de la família del Doctor a qui haig de donar les més sinceres i àmplies gràcies en nom del poble, tindrem un nou fons al nostre arxiu.